Bij de hervatting van het KLM Cao-overleg vandaag heeft de VNC - evenals de andere bonden - voor een Cao-raamwerk geopteerd. Zo'n raamwerk dient als uitgangspunt op basis waarvan afspraken tussen KLM en bonden verder worden gemaakt. Hieruit moet een evenwichtige balans komen tussen het
Bij de hervatting van het KLM Cao-overleg vandaag heeft de VNC - evenals de andere bonden - voor een Cao-raamwerk geopteerd. Zo'n raamwerk dient als uitgangspunt op basis waarvan afspraken tussen KLM en bonden verder worden gemaakt. Hieruit moet een evenwichtige balans komen tussen het eventueel investeren door de werknemers en het delen in de eventuele opbrengsten.
Als er ingeleverd wordt, wil de VNC zeker weten dat dit noodzakelijk is en dat die stap wel perspectief biedt voor jullie toekomst. Daarom hebben we als voorwaarde voor het afspreken van een Cao-raamwerk gesteld dat de VNC van KLM een businessplan ontvangt. Uit dat plan moet duidelijk blijken dat het bedrijf perspectief biedt aan hun personeel dat bereid is te investeren. Anders blijven we wellicht hangen in bezuinigingsprogramma's zoals bij de vorige Cao (Transform 2015) die volgens KLM onvoldoende effectief zijn geweest.
Het voordeel van het inkaderen van het proces - dus het maken van een raamwerk - is dat aan de voorkant voor beide partijen vastligt welke randvoorwaarden er zijn.
De VNC heeft altijd gehamerd op een concreet uitgewerkte visie en strategie van KLM. Tot nu toe zijn we vooral geconfronteerd met kostenplaatjes, zeg maar het boekhoudwerk. Nu is het tijd voor strategische visies voor de toekomst. Wat KLM van ons vraagt is namelijk substantieel. Als we daaraan willen bijdragen dan willen we perspectief zien en toezicht op het KLM-beleid.
De onderhandelingen worden vanavond en morgen voortgezet. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.
KLM bestuur