Uniformiteiten
Er gaan al geruime tijd geruchten dat veel van de huidige uniformvoorschriften binnenkort overboord of eigenlijk van boord gaan en zelfs dat het uniform genderneutraal gaat worden. Zelf kijk ik hier, als hopeloze romanticus en aanhanger van ouderwetse glamour, met gemengde gevoelens tegenaan. Ik was al teleurgesteld toen de pet bij de vliegers kwam te vervallen en het hoedje dat ooit onderdeel was van het stewardessenuniform, vond ik ook de kers op de taart.
‘Het pak’
Een klein persoonlijk detail kan er soms wel voor zorgen dat je het uniform meer ‘eigen' maakt. Ik kan niet ontkennen dat ik ook wel eens kleine overtredingen heb begaan op het gebied van de voorschriften. Toen ik nog niet zo lang vloog, liet ik in navolging van wat collega's, mijn rok een paar centimeter korter maken bij de destijds welbekende kleermaker bij ‘de poort’ in Bangkok. Maar verder heb ik altijd braaf mijn tweede oorbel of ring verwijderd bij het dragen van ‘het pak’.
Extravagante kleding vind ik fantastisch. Het is zo leuk om outfits samen te stellen en ook om die van anderen te bewonderen en er inspiratie uit te putten. Door het uniform zijn we allemaal gelijk en daardoor is het vaak des te meer een verrassing om je collega’s bij de borrel of het ontbijt in hun eigen kloffie te zien.
Coole dude
Zo herinner ik me dat ik ooit met een steward vloog met een nonchalante look. Hij had zo'n ‘Chris Zegers net uit bed coupe’ die hem heel goed stond. Bij de crewborrel verscheen hij in een alternatieve outfit, geheel in stijl met zijn kapsel. Wat me fascineerde waren zijn sieraden. Hij droeg om zijn pols een stuk of 20 dunne armbandjes. Die had hij aan boord niet om, want dan waren ze bij zijn blouse met korte mouwen zeker zichtbaar geweest - en dus in strijd met de uniformvoorschriften. Terwijl ik van mijn wijntje nipte, kon ik maar aan één ding denken: hoe deze stoere man na de vlucht op zijn bed had gezeten en al die armbandjes om had zitten doen om deze ‘cool dude' look te creëren. <<<
Cora Dessing