>>>>> Blauwe Plekken  

Wilt u een sustainable sandwich?

 Na de coronatijd wordt er van alle kanten aan luchtvaartmaatschappijen getrokken. Den Haag wil ecologisch verantwoord opereren door minder starts en landingen en milieu-actiegroepen zien de luchtvaart liever helemaal verdwijnen.  
Ondertussen zijn wij aan boord de hele vlucht bezig met afval scheiden, we vliegen met zuinigere toestellen die minder CO2 uitstoten en de brandstof wordt bijgemengd met slaolie, of was het nou frituurvet? Er is minder cabinepersoneel per passagier aan boord, dus minder persoonlijke aandacht maar ook weer minder CO2-uitstoot, tapijt en gordijnen worden gemaakt van gerecycleerde uniformen en wie weet vliegen we binnen afzienbare tijd met één in plaats van twee vliegers in de cockpit.

Wat voelt hier dubbel aan? Aan de ene kant de hele reis afval scheiden, aan de andere kant wordt de rest van het afval in grote zakken gekieperd. Is dat te rijmen? Dat is net zoiets als thuis de hele week afval scheiden en in het weekend met de familie naar McDonalds en dan al je ongesorteerde afval zonder pardon in een bak gooien!

 Ik vind het een positieve ontwikkeling om te verduurzamen. Maar sommige dingen zijn nauwelijks te verteren. Eén van die dingen is dat bamboe bestek. Wat ik niet snap is dat zelfs in de C class op Europa met bamboe bestek moet worden gegeten, dat ontneemt je toch onmiddellijk de eetlust? Elke keer als ik daar een hap mee in m’n mond steek denk ik: nee! Een politiek correct maar onverteerbaar alternatief voor plastic bestek, daar zouden ze in de Tweede Kamer eens mee moeten eten! Waarom geen ijzeren bestek dat gerecycled wordt, zoals vroeger?

Frisdrank uit een papieren beker zou zomaar eens de volgende stap kunnen zijn, we hebben al papieren rietjes. Zo motiveer je passagiers wel om eigen bestek en serviesgoed mee te nemen. Niet eens zo’n gek idee overigens, misschien kunnen de ticketprijzen dan omlaag. Bij aankoop van een ticket heeft men de keuze om te eten en daarbij zelf servies/ bestek en mok of glas meenemen, een setje kan ook aan boord voor bijvoorbeeld €20 aangeschaft worden. Als passagiers voor hun maaltijd moeten betalen, eten ze het misschien ook eerder op, er wordt nu nog veel weggegooid.

Er is nog een lange weg te gaan voordat ik oprecht aan de passagiers durf te vragen: Wilt u een sustainable sandwich? <<< 

Hans den Dikken  

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA