In de afgelopen twee protocollen zijn er vanwege de buitengewone omstandigheden ten aanzien van de vliegproductie afspraken gemaakt tussen de bonden en transavia over de flexibiliteit en inzetbaarheid van het cabinepersoneel.
Tijdens de opstartfase stonden veel collega’s standby en eigenlijk was dat niet nodig gezien de hoeveelheid standby’s ten opzichte van de productie. Er is toen vrij snel na overleg gekozen om een NI (niet indeelbaar) in het rooster te zetten i.p.v. de nutteloze standby-dienst.
De situatie is veranderd
Inmiddels trekt de productie weer aan, zijn er meer vluchten. De NI’s die nu in de roosters staan, worden steeds vaker omgezet in een standby. Er zijn bepaalde regels opgesteld op welke termijn dit mag gebeuren: uiterlijk voor 10:00 uur en 2 dagen van tevoren.
De indelers zien nu dat er meer standby’s nodig zijn dan van te voren was ingecalculeerd en zetten de ingedeelde NI’s in het rooster steeds vaker om naar SB.
Veel cabinecollega´s zijn er de afgelopen periode min of meer aan gewend geraakt dat de binnen deze opstartfase geïntroduceerde NI een vrije dag blijft zoals gebruikelijk is in een normaal rooster. Ook al kwamen NI´s niet heel frequent voor in de reguliere schema´s van voor de freeze. Vanaf zondag 12 juli is een NI vanwege de opschaling in de productie niet meer vanzelfsprekend.
Collega’s kunnen dus in hun schema tegemoet zien dat de NI’s in de roosters omgezet gaan worden naar standby´s. Dit is ook vooral om de verwachtingen van crew te temperen dat zij toch wel vrij zijn op die NI dag en al andere afspraken plannen.
Van standby naar NI
Als er uiteindelijk blijkt dat er voor een bepaalde dag toch teveel standby’s zijn ingepland kan de standby alsnog worden omgezet in een NI. Het blijft dus van belang dat een ieder zijn/haar rooster op dagelijkse basis blijft checken.
De afspraken rondom flexibiliteit gelden vooralsnog tot en met 16 augustus.
Sectiebestuur transavia
Angela Visser en Antonie Kloots