In de afgelopen weken hebben de VNC en Transavia diverse gesprekken met elkaar gevoerd over het wel of niet inzetten van stagiaires voor het vliegseizoen 2021. VNC heeft in het afgelopen jaar, ook tijdens de cao-gesprekken, steeds het belang van de HID (her-in-dienst) collega’s voor Transavia benadrukt. Zij hebben de ervaring en met het oog op de toekomst is het van belang om deze collega’s binnen boord te houden. VNC heeft tijdens het cao gesprek van 5 oktober 2020 al duidelijk aan Transavia aangegeven dat de inzet van stagiaires tegen een (lagere) stagevergoeding kon leiden tot werkplekverdrukking van de loyale werknemers van Transavia en dat dit onacceptabel was voor ons als werknemersorganisatie.
Transavia heeft klaarblijkelijk geen boodschap aan ons eerdere betoog, lijkt haar maatschappelijke rol voor het onderwijs belangrijker te vinden en geeft stagiaires daarom voorrang op een arbeidsplek binnen het bedrijf ten koste van een HID collega. Wanneer er sprake zou zijn van een vacature en een stagiaire krijgt de voorkeur kan je formeel spreken van werkplekverdrukking.
Afgelopen donderdag heeft het sectiebestuur een formele reactie (
klik hier) gestuurd naar het bedrijf met de kernboodschap dat dit voor ons onacceptabel is. De stagiaires staan aan boord in de sterkte en bezetten daarmee dus een plek voor een HID-er.
Dat is dan ook de reden dat VNC bezwaar maakt tegen het voorgenomen beleid van Transavia. Het bedrijf geeft aan dat dit besluit te maken heeft met kostenbeheersing op termijn. De zorgen vanuit VNC zijn dan ook vooral dat dit van invloed zal zijn op het toekomstperspectief van de (huidige) HID-er vanwege de inzetbaarheid voor de komende jaren van een toenemend aantal stagiaires binnen het bedrijf.
In de formele reactie van Transavia
(klik hier) geven zij aan niet open te staan voor het verzoek van de VNC om deze constructie werken/leren met minimaal een jaar uit te stellen of om stagiaires boven de sterkte mee te laten vliegen om zodoende een HID-er niet in de weg te zitten. Ook komt er naar voren dat de stagiaires momenteel eigenlijk ook niet nodig zijn, omdat er op dit moment geen vacatures zijn. Met het oog op de toekomst vinden zij dit de juiste beslissing. De VNC kan deze redenatie niet volgen. Transavia blijft benoemen dat er de afgelopen jaren ook stagiaires aan boord stonden. Dat klopt, alleen was toen de situatie wel anders. Deze stagiaires werden net als alle andere ini-gangers opgeleid en kregen een normaal cao salaris. Er waren dus extra mensen nodig om aan de vraag van productie te voldoen. Dit jaar is alles anders en wordt er een andere volgorde aangehouden. Er is op dit moment geen enkele vorm van zekerheid voor de groep HID-ers.
De HID-ers zijn al sinds jaar en dag de flexibele schil binnen het bedrijf door de seizoensgebonden contracten.
Dat de luchtvaart hard is getroffen door de corona-crisis is een understatement en onze VNC leden hebben het afgelopen jaar, alsmede met de afspraken rondom de laatste cao, wederom een flinke bijdrage geleverd aan het overeind houden van ons bedrijf.
Door de onzekere productie-vooruitzichten is het nog maar de vraag of, en zo ja hoeveel collega’s er in het, zo het zich nu laat aanzien, moeilijke seizoen 2021 kunnen terugkeren.
Het VNC sectiebestuur zal zich intern beraden en onderzoeken of eventuele vervolgstappen mogelijk zijn op dit dossier.
We kunnen ons voorstellen dat dit vragen bij jullie oproept, aarzel niet om contact met ons op te nemen via
sectiebestuur.transavia@vnconline.nl, 020 - 5020480 of via onze WhatsApp service.
sectiebestuur Transavia
Angela Visser & Antonie Kloots
Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!