To NAP or not to NAP that’s the question
De pensioenregeling van het KLM- en KLC-cabinepersoneel staat al jaren onder druk door overheidsingrijpen. Die leiden ertoe dat er steeds minder mag worden gespaard in de zuivere regeling. Een slechte zaak, zo vond en vindt de VNC. We hebben immers een zwaar vak dat veel van ons vraagt en wij vinden dat je de keuze moet hebben om eerder met pensioen te kunnen gaan. Daarom is in het verleden de zoveelste aanval op ons pensioen afgeslagen en gerepareerd met de introductie van de NAP.
Wat is de NAP ook alweer?
NAP staat voor Netto Aanvullend Pensioen. Naast het bruto pensioen kennen wij als een van de weinige beroepen een netto aanvullend pensioendeel. Je legt daarbij niet alleen vanuit je bruto salaris pensioenpremie in, maar ook van je netto salaris betaal je iedere maand 2% aan de NAP-regeling. Nadeel van de NAP was altijd dat de ingelegde premie bij overlijden verviel aan het pensioenfonds en niet aan bijvoorbeeld partner(s) of andere nabestaanden. Daarin is nu dankzij de VNC verandering gekomen. Als het goed is hebben jullie een brief van het pensioenfonds gekregen waarin dit wordt uitgelegd.
Opnieuw instappen in de NAP is nu dus zonder risico. De VNC vindt het dan ook raadzaam om weer deel te gaan nemen aan de NAP. Vooral ook omdat het bedoeld is als pensioenopbouw. Verder is het voordeel van de NAP – meelopen op de beleggingsmix van het pensioenfonds – dat het veel minder risico’s met zich meebrengt dan het geld zelf wegzetten. Zeker nu geld helemaal niks aan rente oplevert. Overigens heeft de VNC nog een aantal voorstellen voor verbetering van de NAP in haar achterzak zitten. Die willen we nog bespreken met KLM en KLC.
Maar wat ons betreft: TO BE NAP voor al het KLM- en KLC-cabinepersoneel. Stap je (weer) in? Meld je dan voor 1 mei aan bij de BSG (Blue Sky Group).
Sectiebesturen KLC en KLM