Ieder agressie incident aan boord is er een te veel. Daarom is de VNC een van de deelnemers in het Platform Unruly Passengers (PUP).
Vooral preventie van agressie incidenten maar ook assisteren bij aangifte en vervolging van daders zijn de hoofddoelen van PUP.
In september zijn vertegenwoordigers van de VNC, VNV, het openbaar ministerie, de Koninklijke Marechaussee, Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en Schiphol weer bijeen geweest. Er is lenige tijd geen PUP georganiseerd, wat te maken had met een reorganisatie bij bedrijfsbeveiliging (SPL/AV) waardoor er een aantal nieuwe deelnemers in dit platform heeft plaats genomen.
Aangifte en no-fly list
In sommige landen gelden andere regels qua aanhouding van agressieve passagiers dan in ons land. Er is bij een incident aan boord altijd een mogelijkheid om aangifte te doen in Nederland, hierover kan tijdens de vlucht overleg worden aangevraagd met het OM (Openbaar Ministerie). Dat kan effectief zijn bij een passagier met de Nederlandse nationaliteit, die komt namelijk op enig moment zeer waarschijnlijk terug. Echter, bij buitenlandse nationaliteiten kan het minder effectief en zinvol zijn tenzij het om een EU passagier gaat en de kans groot is dat deze weer via Schiphol vliegt. Dan kan aangifte wel en kan dat raadzaam zijn als er in het bestemmingsland weinig kans is dat vervolging wordt ingezet.
Het ‘statement preparation form’ is nu bij KLM digitaal beschikbaar en kan naar de officier gestuurd worden voordat de unruly passenger weer terug in Nederland is. Er is een toelichting geschreven wat belangrijk is bij een aangifte en dat is opgenomen in het ‘statement’. Een en ander wil overigens niet zeggen dat de officier geen vragen meer kan hebben. Wanneer dit digitale formulier goed is ingevuld moet er uiteindelijk nog een ‘natte’ handtekening onder voordat de procedure verder in gang wordt gezet.
Effectievere aanpak
Verder is er een project gestart om de gegevens van de no-fly en selectee lijst met elkaar te delen. Er wordt een protocol opgesteld om dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens in te dienen voor akkoord. Het is belangrijk dat de criteria op basis waarvan iemand op de no-fly of selectee lijst komt gelijk zijn. Dit kan leiden tot een effectievere aanpak van unruly passengers.
Groepsverband en drank
Agressie incidenten worden over het algemeen veroorzaakt door groepen (bv voetbalsupporters of vrijgezellenfeestgangers) en drank. Als eenlingen agressief worden, is er eveneens vaak alcohol of drugs in het spel of is er sprake van een bipolaire stoornis.
Bij de Luchthaven Schiphol wordt al lang gehamerd op medewerking qua preventie. Denk aan een punt waar dronken en/of agressieve passagiers kunnen worden gemeld. Op London Gatwick is wel een integrale aanpak met restaurants, bars, politie, grondpersoneel en de luchtvaartmaatschappijen van de grond is gekomen. Passagiers krijgen van alle partijen te horen: Drink too much and your holiday is over before it begins! En het blijft niet alleen bij communicatie, passagiers worden geweigerd op vluchten en op no-fly lijsten gezet op basis van meldingen op de luchthaven. Die aanpak heeft geleid tot een halvering van incidenten.
Ieder incident is er één te veel
Op Schiphol blijft de focus helaas grotendeels op de luchtvaartmaatschappijen liggen. Terwijl die reeds procedures optuigen en trainingen aan cabinepersoneel aanbieden. Of luchthavenpersoneel en horeca-ondernemers op de luchthaven dat ook krijgen, valt te bezien. Er is een IATA richtlijn die het signaleren van mogelijke problemen met passagiers oplegt aan deze functionarissen en ondernemers. Toch menen wij dat we bot vangen als we op Schiphol een rondvraag zouden doen onder security- en horecapersoneel of ze weten wie ze moeten bellen als ze iets signaleren waarvan ze denken dat dit het melden waard is…
In januari is er weer een PUP overleg om verder aan preventie te werken.
VNC bestuur