Afgelopen week kwamen er bij de VNC erg veel verontruste berichten binnen van KLM collega’s met een eenjaarscontract. Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze leden danig zijn geschrokken na het lezen van het webbericht.
Ook de VNC was zeer onaangenaam verrast door KLM tijdens het cabineoverleg van maandag. Daar gaf KLM aan na de zomer van 2016 geen productiebehoefte meer te hebben voor de huidige jaarcontractanten. KLM gaat er in haar planning voor het gemak maar van uit dat cabinepersoneel opnieuw 4% productiviteitsverhoging gaat leveren als bezuiniging in de komende cao ronde. Deze targets komen uit Perform 2020 en daar hebben wij geen commitment op gegeven. En alweer een voorschot nemen op de cao onderhandelingen 2016 en er van uitgaan dat daar zomaar 4% productiviteitsverhoging uitrolt, is op de muziek vooruitlopen en zo bouw je geen gedegen planning op.
Het KLM idee is om de eenjaarscontractanten opnieuw een zogeheten Bepaalde Tijdscontract (BT) aan te bieden en dan na de zomer afscheid te nemen van deze collega’s…
Afwijking van de cao
Normaliter wordt een BT - onder voorwaarde van goed functioneren - omgezet in een contract voor Onbepaalde Tijd (OT). Als dit niet gebeurt, maar er een tweede BT wordt geboden, betekent dat een afwijking van hetgeen dat in de cao is afgesproken. Daar is toestemming van de VNC en FNV voor nodig en daarom heeft KLM ons gevraagd om ‘mee te denken in het vinden van een passende oplossing’ voor de betreffende collega's.
Zowel de VNC als FNV hebben KLM onmiddellijk duidelijk gemaakt geen noodzaak te zien van het níet omzetten van BT naar OT omdat er sprake is van groei. Dat het bedrijf er bij haar berekeningen rondom de productieplanning - naast het voor hen meest voordelige scenario - ook nog eens uitgaat van 4% productiviteitsverhoging is een onjuiste basis. Het gaat hier bovendien wel over mensen en geen inzetbare pionnetjes die je opzij schuift als je alleen maar denkt ze misschien niet meer nodig te hebben. Het overgrote deel van de eenjaarscontractanten heeft hun baan bij een ander (vlieg)maatschappij opgegeven en als zij onnodig buiten de KLM poorten zouden worden gezet is dat nooit recht te praten. Tot einde zomer 2016 heeft KLM namelijk géén overcapaciteit bij cabinepersoneel en wat er uit de cao onderhandelingen gaat komen is ook nog maar de vraag. Daarbij kijkt de VNC naar de situatie van KLM op dat moment en ook naar wat er op het hoofdkantoor in Amstelveen en bij Air France wordt bijgedragen aan de bezuinigingen.
Cabineoverleg 26 november
Tijdens het cabineoverleg van 26 november wordt er met KLM verder over dit issue gesproken. Het begint op een politiek spelletje te lijken dat helaas over de ruggen gaat van de eenjaarscontractanten. Wij gaan de rug recht houden en ons honderd procent inzetten om KLM ervan te weerhouden om zo met gemotiveerde mensen om te gaan. Tot die tijd vragen we jullie geduld en vertrouwen. Zodra er weer meer bekend is, laten we het jullie zo spoedig mogelijk weten.
KLM sectiebestuur