Vorige week was er helaas weer een fiks unruly passenger incident. Een vrouwelijke passagier misdroeg zich dusdanig ernstig op een vlucht van Amsterdam naar Bonaire, dat er een ongeplande landing werd gemaakt op het Azoreneiland Terceira.
Of er in dit geval alcohol in het spel was, is ons niet bekend. Wel is bekend dat negen van de tien keer de aanloop naar agressie incidenten begint met drinken in de bars op vliegvelden.
Going to fly while boozing heavily
In het Engels is er zelfs al een werkwoord voor: 'floozing', going to fly while boozing heavily. Bars met rijkelijk vloeiende alcoholische dranken zorgen ervoor dat een drankje aan boord bij passagiers de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen. Gevolg: heftige incidenten met verbaal en fysiek bedreigde en mishandelde cabineleden en passagiers.
Nauwelijks preventie op Schiphol
Preventie heeft helaas niet de aandacht van luchthaven Schiphol. De VNC is een van de deelnemers in het Platform Unruly Passengers (PUP). Voorkomen van agressie incidenten is een belangrijk doel. Luchthaven Schiphol wordt keer op keer uitgenodigd maar is nog niet een keer van de partij geweest. Terwijl zij kunnen meewerken aan waar al lang op wordt gehamerd: een meldpunt waar dronken en/of agressieve passagiers kunnen worden gemeld. Dat meldpunt kan bijvoorbeeld de gezagvoerder inlichten, zodat die zo iemand aan boord kan weigeren.
No-fly list
Op London Gatwick is wel een integrale aanpak met restaurants, bars, politie, grondpersoneel en de luchtvaartmaatschappijen van de grond is gekomen. Passagiers krijgen van alle partijen te horen: Drink too much and your holiday is over before it begins! En het blijft niet alleen bij communicatie, passagiers worden geweigerd op vluchten en zelfs op no-fly lijsten gezet op basis van meldingen op de luchthaven. Die aanpak heeft geleid tot een 50% reductie van incidenten.
Ieder incident is er één te veel
Op Schiphol blijft de focus grotendeels op de luchtvaartmaatschappijen liggen. Terwijl die genoeg procedures optuigen en trainingen aan cabinepersoneel aanbieden. Of luchthavenpersoneel en horeca-ondernemers op de luchthaven dat ook krijgen, valt te bezien. Er is een IATA richtlijn die het signaleren van mogelijke problemen met passagiers oplegt aan deze functionarissen en ondernemers. Toch menen wij dat we bot vangen als we op Schiphol een rondvraag zouden doen onder security- en horecapersoneel of ze weten wie ze moeten bellen als ze iets zien waarvan ze denken dat dit het melden waard is…
VNC bestuur
Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.