Veel en vaak ingewikkelde materie speelt er rondom het afsluiten van onze arbeidsvoorwaarden. Gedurende de KLM cao-onderhandelingen ontvangen we van jullie vragen.
Veel en vaak ingewikkelde materie speelt er rondom het afsluiten van onze arbeidsvoorwaarden. Gedurende de KLM cao-onderhandelingen ontvangen we van jullie vragen. De regelmatige terugkerende vragen hebben we hieronder - met ons antwoord - op een rij gezet.
We hopen hiermee meer duidelijkheid te geven over de afwegingen die we maken, want de VNC: dat zijn we samen!
Dat blijkt ook uit jullie grote betrokkenheid: we krijgen naast vragen ook veel succeswensen en steunbetuigingen. Samen met de nieuwe leden die zich aanmelden voelen wij ons versterkt. We zijn bovendien dankbaar voor het gestelde vertrouwen. Dat vertrouwen steunt het cao team in de zware taak om tot het uiterste te gaan voor behoud van werkgelegenheid en goede arbeidsvoorwaarden voor cabinepersoneel.
Frequently Asked Questions (FAQ)
Zijn de cijfers die KLM presenteert gecontroleerd door de VNC?
Alle voorstellen en berekeningen worden door ons team van experts doorgerekend. Bij onduidelijkheid vraagt de VNC kritisch door bij KLM om zo alle benodigde informatie te krijgen die we nodig hebben om een goed oordeel te kunnen vormen. Voor 99% (voor een klein gedeelte geldt dat deze vanwege bedrijfsgevoelige niet openbaar zijn) vind je hier deze kritische vragen met de antwoorden van KLM.
Waarom is onze WRR deels ons salaris?
Onze Werk- en Rusttijden Regeling (WRR) is gebaseerd op een 40-urige werkweek. In onze cao is vastgelegd dat hoe langer je overwerkt, hoe groter de compensatie in vrije tijd daarvoor is. In ons salaris zit - in tegenstelling tot andere cao's - namelijk geen onregelmatigheidstoeslag terwijl ons werk wel al die componenten bevat: overuren, tijdsverschillen en nachtdiensten. Het langer werken dan standaarddagen van acht uur, het onregelmatig en het door de nacht heen werken wordt verrekend in onze WRR. Zou je een gedeelte van dat verlof inleveren, dan lever je een gedeelte van je vergoeding in terwijl dat bij anderen in het salaris blijft vergoed. Wanneer je ons RV zou omrekenen in geld, kan dat oplopen tot 30% meer salaris. Daarom kan een versoberde WRR gezien worden als vermindering op loon.
Waarom is het ´Keeping the family together' van de baan?
'Keeping the family together' leek te werken voor Transform 2015. Nu blijkt deze formule achterhaald: KLM zet in op een scherp bezuinigingsprogramma waarbij zij aangeeft dat bij sommige afdelingen er boventalligheid is, kortweg er is teveel personeel voor te weinig werk. Voor cabinepersoneel geldt dit overigens niet, sterker nog de vliegproductie wordt heel krap ingepland. Dit is mede het gevolg van een aannamestop.
Hoe zijn de loonkosten over de verschillende domeinen bij KLM eigenlijk verdeeld?
In onderstaand overzicht vind je de arbeidskosten per cao-domein, het aantal FTE' s en de daarbij behorende loonsom weer.
CAO domein &nnbsp; FTE's Loonsom in mln euro
Grond 12.795 942,6
Cabine 6.246 422,9
Vliegers 2.520 628,1
Totaal 21.560 1.993,6
Waarom is het zo belangrijk om de visie van KLM duidelijk van hen te krijgen?
Het is belangrijk om te weten welke positie KLM - ook in de samenwerking met AF - wil innemen in de markt. Wat voor maatschappij wil KLM zijn, hoe wil zij dat bereiken en welk perspectief biedt het aan haar personeel? Deze vragen moeten helder beantwoord zijn om goed te kunnen onderhandelen over onze cao.
Perform 2020 zou een investeringsprogramma zijn om ons te onderscheiden in de wereldluchtvaart, is het nu omgebogen in een zoveelste bezuinigingsronde?
In september noemde De Juniac (CEO AF/KL) het bezuinigingsprogramma Transform 2015 succesvol; in oktober beloofde de toenmalige CEO KLM (tijdens de kwartaalcijfers) ruimte voor loonsverhoging en in november startte KLM een offensief met een compleet andere boodschap. Wat ging er mis en/of wat heeft niet opgeleverd wat wel afgesproken was? In de huidige Cabine cao is wel voldaan aan de beloofde bezuinigingen, met andere woorden waar zit het lek? De VNC staat er dan ook op dat de andere afspraken in Transform 2015 eerst worden nagekomen voordat er weer gewezen wordt naar ons. De VNC zal uiteraard haar verantwoordelijkheid pakken als dat nodig is, maar het kan niet zo zijn dat een greep uit onze Cao nodig is om mismanagement op te vangen.
Wat is een cao-raamwerk?
Met een cao-raamwerk baken je uitgangspunten voor verdere afspraken af (in dit geval tussen KLM en cabinebonden). Doel is een balans te krijgen in het eventueel investeren en het delen in eventuele opbrengsten door en voor cabinepersoneel. De VNC blijft strijden voor het behoud van zo goed mogelijke arbeidsvoorwaarden. Samen met de andere cabinebonden hebben we een raamwerk opgesteld, een soort intentieverklaring, waarin we de randvoorwaarden waaronder we eventueel zouden willen inleveren hebben vastgelegd. We zijn in dit proces nog op inhoud bezig met KLM.
We beseffen dat er mogelijk vragen onbeantwoord blijven, mail jouw vragen naar secretariaat@vnconline.nl.
KLM sectiebestuur