Na koortsachtig overleg tussen KLM, de overheid en het RIVM om tot een veilig en werkbaar alternatief testprotocol voor bemanningsleden te komen, kwam gisteravond laat het bericht dat dat gelukt was. Onderdeel van dat akkoord is dat crew - in plaats van op het buitenstation - op Schiphol voor én na de vlucht een antigeen(snel)test zal ondergaan. Een enorme logistieke klus die inmiddels in gang is gezet: vandaag zijn de eerste bemanningen getest, de komende tijd zal het aantal testen snel worden uitgebreid.Crew control zal crewleden vooralsnog de dag voor vertrek bellen om hen te informeren én te vragen om bereidheid tot het tweemaal sneltesten. De antigeentest wordt afgenomen door middel van een swab: met een wattenstaafje wordt wat slijm uit de neusholte weggenomen. De uitslag is na 15 á 20 minuten bekend en wordt per KLM mail met je gedeeld. Mochten crewleden voor vertrek of na aankomst een positieve testuitslag hebben, dan wordt hen dringend geadviseerd om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (een verplichting daartoe is van overheidswege in de maak). Vooralsnog wordt er uitsluitend getest in de XL-teststraat op P4 van Schiphol. Een testfaciliteit op Schiphol Centrum zal echter zo snel mogelijk ingericht worden. De volledige procedure is op de NewsApp en MyKLM te vinden.
Testen op basis van vrijwilligheidDe antigeentests zijn op vrijwillige basis. Dat houdt in dat crewleden die zich om wat voor reden dan ook niet willen laten testen, daartoe niet verplicht worden. Let op: de procedure voor vrijwilligheid is aangepast, er geldt nu een zogenaamde ‘omgekeerde vrijwilligheid’. Dat houdt in dat als je niet getest wil worden, je dat nu zelf actief moet aangeven via een webformulier. Indien KLM niets van je gehoord heeft gaan ze ervan uit dat je bereid bent voor en na de vlucht een antigeentest te ondergaan. Het webformulier is te vinden op MyKLM.
Overigens wordt op het webformulier gevraagd naar de reden dat je je niet wil laten testen. KLM heeft nadrukkelijk bevestigd dat dit alleen bedoeld is om inzicht te krijgen in de beweegreden en om deze collega’s zoveel mogelijk te faciliteren in hun rooster. Het heeft verder geen enkele consequentie, daar zien ook wij uiteraard strikt op toe.
Korte vluchtomlopenKLM zal voor de risicobestemmingen schema’s organiseren met ten hoogste 72 uur tussen vertrektijd ex-Amsterdam en vertrektijd van de retourvlucht. Cabine- en cockpitleden zullen tijdens het verblijf op high risk bestemmingen in hotelquarantaine moeten gaan, wat overigens nu al voor een groot deel van deze stations geldt.
Wij realiseren ons dat al deze ongemakkelijke procedures om ons vak te kunnen blijven uitoefenen enorm veel van ons korps vraagt. Echter, op deze manier kan op een veilige manier worden voldaan aan de eisen van de Nederlandse overheid zónder dat we risico lopen dat collega’s in het buitenland moeten achterblijven. En net zo belangrijk: zónder dat bijna de hele vloot aan de grond zou gaan met alle mogelijke risico’s voor verlies van nog meer werkgelegenheid.
Tot slot: de eerder door ons gepubliceerde negen als veilig bestempeld bestemmingen (
klik hier), vormen een uitzondering op het verplicht sneltesten met de toevoeging dat (momenteel) niet op al deze bestemmingen wordt gevlogen.
Er komt een aanzienlijke hoeveelheid informatie op ons af die veel tijd en aandacht vergt, maar we willen toch vragen om deze zorgvuldig door te nemen. Mocht je na het lezen van de NewsApp of onze eigen berichtgeving toch vragen hebben, aarzel dan niet contact op te nemen met onze servicedesk via
servicedesk@vnconline.nl KLM sectiebestuur
Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!