De productiviteit moet in 2015 met vier procent groeien. Op dit moment is er geen sprake van gedwongen ontslagen, maar het oude KLM-credo ‘Keeping the family together’ is onder de huidige omstandigheden niet vol te houden.
Dat heeft Pieter Elbers, president-directeur van KLM, vanavond gemeld in een telefonische persconferentie. In twee personeelsbijeenkomsten met in totaal 500 medewerkers heeft Elbers vandaag verteld hoe KLM uit de slechte financiële situatie probeert te komen. Elbers: “De kernboodschap vandaag was: KLM moet sneller, efficiënter en goedkoper. We moeten alle zeilen bijzetten.”
De bezuinigingen wil de KLM-top halen uit besparingen op leveranciers, door vlootvernieuwing (nieuwe toestellen gebruiken minder brandstof en zijn dus goedkoper) en door ingrepen op het gebied van arbeid en organisatie. Hoe het te bezuinigen bedrag over deze elementen wordt verdeeld is nog onbekend.
Volgens Elbers reageerde het personeel vol enthousiasme op de plannen. De vakbonden zijn nog niet geïnformeerd, de onderhandelingen over nieuwe CAO’s voor vliegend en cabinepersoneel beginnen nu.
Stoppen met aannemen cabinepersoneel?
Volgens de Vakbond Nederlands Cabinepersoneel (VNC) gaat KLM stoppen met het aannemen van Nederlands cabinepersoneel. De werknemersorganisatie beweert dat KLM nog eerder vluchten zal schrappen dan nieuw personeel zal werven. De luchtvaartmaatschappij zou de productiviteit willen verhogen met het huidige bestand aan werknemers.
KLM bevestigt tegenover persdienst Novum alleen dat geen nieuw personeel wordt aangenomen. Op andere zaken wilde een woordvoerder geen commentaar geven.
De VNC reageert zeer ontstemd. Met name vanwege de timing van KLM om de vacaturestop aan te kondigen. Dit gebeurde aan het begin van het pensioenoverleg met de werkgeversorganisaties. Normaal gesproken wordt de inzet van die gesprekken vooraf gedeeld met de bonden. De VNC zegt dat het vertrouwen beschaamd is.
“De cabinebonden zijn voor een voldongen feit gesteld waar we de gevolgen voor instroom, doorstroom en promotie nog niet van kunnen overzien. Dit omdat KLM niet eens de moeite heeft genomen om te zorgen dat die informatie voor ons beschikbaar was. Ook stelde KLM doodleuk dat als deze beslissing tot tekorten aan cabinepersoneel zouden leiden, de productie zou worden teruggenomen. Met andere woorden, vluchten schrappen. Dat lijkt de VNC in deze tijd onverantwoorde bedrijfsvoering.”
De afgelopen weken kwam KLM toch al niet voordelig in het nieuws. Eerst vertrok topman Camiel Eurlings plotseling, niet veel later werden dramatische kwartaalcijfers naar buiten gebracht. Uiteindelijk erkende topman Alexandre de Juniac dat Air France-KLM te laat is begonnen met een reorganisatie om het hoofd te bieden aan de economische crisis en de opkomst van budgetmaatschappijen.
Bron: NRC