Het heeft wat moeite gekost maar er is goed nieuws voor de KLM eenjaarscontractanten: zij krijgen toch een onbepaald tijdscontract! De VNC heeft zich (samen met de FNV) volop ingezet om deze 130 collega's binnen te houden en te zorgen voor een vast contract. Dat is nu gelukt.
Het KLM idee om de eenjaarscontractanten opnieuw een zogeheten Bepaalde Tijdscontract (BT) aan te bieden en dan na de zomer afscheid te nemen van deze collega’s is hiermee gelukkig van de baan. Wij feliciteren de betreffende collega’s met hun vaste aanstelling!
Streven naar baanbehoud
Er zijn door KLM wel voorwaarden gesteld: er is geen ruimte voor structureel meerwerk en er kan op korte termijn geen doorstroom vanuit KLC plaatsvinden. Doordat dit laatste van invloed is op onze KLC collega's zijn wij direct in overleg gegaan met ons KLC sectiebestuur. Hieruit kwam dat, ondanks we de voorwaarden van KLM betreuren voor de desbetreffende collega's, het feit is dat KLC'ers nog altijd voorrang krijgen op nieuw aan te nemen personeel. Daar dat in deze situatie niet van toepassing is, gaat ons streven naar baanbehoud boven doorstroom, wat hopelijk op begrip kan rekenen.
Argumenten en vasthoudendheid
Normaliter wordt een BT - onder voorwaarde van goed functioneren en voldoende werk - omgezet in een contract voor Onbepaalde Tijd (OT). Als dit niet gebeurt, maar er een tweede BT wordt geboden, betekent dat een afwijking van hetgeen dat door de VNC en KLM in de cao ooit is afgesproken. Bij het niet houden aan de cao is toestemming vereist van de werknemersorganisaties, dus van de VNC en FNV.
Duidelijk en direct
De VNC en FNV waren direct heel duidelijk tegen KLM: wij gaan niet akkoord met een afwijking en eisen een onbepaald tijdscontract voor deze cabinecollega’s. Daarbij hielden we stevig vast aan drie belangrijke argumenten:
?dat er voldoende werk zal zijn voor hen wiens jaarcontract zou aflopen, ofwel voor hen die net een jaar in dienst zijn als ca.
Hoewel KLM ons anders wilde doen geloven door eerder op de zaken vooruit te lopen en alvast met een productiviteitsverhoging van opnieuw 4% te rekenen. Dit terwijl de cao onderhandelingen in het voorjaar van 2016 pas op zijn vroegst van start gaan.
?dat er voor het winterseizoen 2017 nog zo’n 40.000 JE-dagen moeten worden afgebouwd. Dit zijn de dagen voor het individu voortgekomen uit het vliegen op de 1,5 A-factor afgelopen zomer.
?dat mocht er in de toekomst boventalligheid ontstaan we bereid zijn om te praten over een zogeheten VVR (Vrijwillige Vertrek Regeling) voor boventallige werknemers.
Kortom: tot einde zomer 2016 is er bij cabinepersoneel géén overcapaciteit en wat er uit de cao onderhandelingen gaat komen is nog maar de vraag. Daarbij kijkt de VNC naar de situatie van KLM op dat moment en ook naar wat er op het hoofdkantoor in Amstelveen en bij Air France wordt bijgedragen aan de bezuinigingen.
Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.
KLM sectiebestuur