Vanochtend kregen de overlegpartners en werknemersorganisaties uitleg over de derde kwartaalcijfers (Q3) 2022 van de Air France KLM groep, nadat afgelopen vrijdag al een toelichting was gegeven aan een delegatie van de pers.
Tijdens de presentatie op het KLM hoofdkantoor in Amstelveen gaf CFO Erik Swelheim aan lichtelijk verbaasd te zijn over de ontwikkelingen in de pers en op de beurs in het afgelopen weekend: ‘We hebben zelden zoveel commotie gezien over zulke goede resultaten’.
Swelheim doelde daarmee op de berichtgeving over een mogelijk verdwijnen van KLM ten gunste van Air France en op de duik van het aandeel AF/KL op de financiële markten. Op het eerste gezicht nogal vreemde reacties op een resultaat dat ook volgens Swelheim ‘boven verwachting’ was. Hij gaf echter aan dat er zeker zorgen zijn: operationele - en capaciteitsproblemen, inflatie, energie- en brandstofkosten, de oorlog in Oekraïne en de overheidsplannen voor de krimp van Schiphol om er maar enkele te noemen.
Inhaalslag luchtvaart
Met een operationele winst van 443 miljoen euro voor KLM en zelfs 570 miljoen voor Air France zijn de resultaten van Q3 uitstekend te noemen, zeker gezien de onbalans die er nog altijd is tussen vraag en aanbod. Nadat de corona beperkingen wereldwijd langzaam maar zeker verdwenen ontstond er een run op tickets die vooralsnog aanhoudt, zowel in zakelijk als vrijetijdsverkeer. De vraag is – mede door capaciteitsproblemen – zelfs groter dan het aanbod, waardoor de ticketprijzen stijgen. Niet alleen KLM en Air France profiteren van deze omstandigheden, vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen zien een soortgelijk effect. Niet alle airlines kampen echter met dezelfde uitdaging op het gebied van de operatie op de luchthaven en interne en externe personeelstekorten. Deze drukken onze resultaten fors: KLM had op volle capaciteit en met een goed draaiend Schiphol het recordjaar 2019 hoogstwaarschijnlijk verbeterd. Deze constatering en de eerdergenoemde andere zorgen waren waarschijnlijk mede de oorzaak voor de daling van het aandeel KLM.
Over het verdwijnen van het merk KLM kon Swelheim kort zijn: dat is totaal niet aan de orde. Air France maakte weliswaar voor het eerst sinds lange tijd meer winst dan KLM dat is verklaarbaar: niet alleen is AF anderhalf keer groter dan KLM, ook hebben de Fransen minder operationele problemen en vrijwel geen personeelstekort.
Daling van tevredenheid
De capaciteitsproblemen, uitdagingen in de operatie en daaruit voortvloeiend het cancelen van een flink aantal vluchten drukte niet alleen het resultaat maar had nog een negatief effect. De tevredenheid van klanten, gemeten door de zogenaamde Net Promotor Score (NPS), daalde van 53 in 2020 naar 35 nu. De waarde van de NPS kan liggen tussen de -100 en 100. De service aan boord werd nog altijd goed gewaardeerd, maar klanten konden weinig tot geen begrip opbrengen voor de chaos op Schiphol en het annuleren van vluchten. Dat was echter nog niets vergeleken met de Employee Promotor Score (EPS): de medewerkerstevredenheid kelderde van 70 in 2019 naar 10 in 2022. KLM zei beide ontwikkelingen als een belangrijk actiepunt te zien, waarbij het krijgen en behouden van goed personeel hoge prioriteit krijgt.
Investeren in de toekomst
De conclusie van de directie was kort samengevat: een geweldig resultaat, maar er liggen uitdagingen voor de toekomst, waarbij er veel onzekere factoren een rol spelen. De strategie zal zijn om het jaar zo goed mogelijk af te sluiten, zodat er een positieve uitgangspositie voor eventuele overname van de kredietfaciliteit van de staat naar een andere garantstellende partij ligt. KLM houdt daarbij de focus op duurzaamheid: de target is een CO2 reductie van 30% per stoel, onder meer door vlootvernieuwing en het KLM Sustainable Aviation Fuel (SAF) programma in 2030.
VNC bestuur