Medio juni zal de rechter een uitspraak doen in de zaak die de Stichting Cabinebelangen van ex-cabineleden bij Martinair heeft aangespannen tegen KLM. Dit meldt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) maandag.
De rechter sloot afgelopen vrijdag de laatste zitting en zei over twaalf weken vonnis te zullen wijzen.
Het cabinepersoneel van Martinair kreeg na de opheffing van de eigen passagiersdiensten, eind 2011, een baan met vast contract en behoud van salaris aangeboden bij moederbedrijf KLM. Een deel van hen nam daar geen genoegen mee en daagde, nadat ze in dienst waren gekomen bij KLM, via de Stichting Cabinebelangen hun werkgever voor de rechter. Vooral het feit dat hen de ‘senioriteit’ werd afgenomen – bij KLM moesten ze weer van onderaf aan beginnen – zinde hen niet.
De VNC koos voor de meerderheid van haar leden: de oorspronkelijke KLM’ers. “De VNC is in deze zaak gekomen om de doorstroom- en promotiebelangen van ruim 9.000 KLM-cabinecollega’s te beschermen,” schrijft de bond op haar site. “Wij staan voor de arbeidsvoorwaarden zoals afgesproken in onze KLM-cao: die omschrijft dat als je bij KLM begint te werken, je onderaan instroomt als eenbander en de jaren uit een vorig dienstverband bij een andere luchtvaartmaatschappij niet meetellen. In de luchtvaart zijn deze regels al sinds mensenheugenis gebruikelijk.”
De rechter stelde vorig jaar Cabinebelangen al in het ongelijk, maar de stichting ging in hoger beroep, onder verwijzing naar het juridische begrip ‘Overgang van onderneming’. Als een bedrijf een ander bedrijf overneemt kunnen de werknemers van de opgekochte onderneming onder bepaalde voorwaarden wél al hun rechten behouden.
Dit geldt niet als het overgenomen bedrijf failliet was. Hier zit hem de crux: Martinair werd eind 2008 volledig ingelijfd door KLM. Als dat niet was gebeurd, was het bedrijf op termijn vrijwel zeker failliet gegaan.
De rechter oordeelde in 2014 ook al eens dat bij de beëindiging van het dienstverband van de ‘cabine’ bij Martinair en indiensttreding bij KLM er geen sprake is van ‘overgang van onderneming’. Maar de Stichting zette door en bleef bij haar eis: horizontale instroom, betaling op KLM-(senior)purserniveau, behoud van anciënniteit en senioriteit.
De VNC is hier fel op tegen. “Dit is in strijd met onze cao en zou een inbreuk betekenen op ons senioriteitsysteem en de promotiekansen van veel KLM’ers dramatisch verslechteren,” schrijft de bond.
Na 2011 bleef alleen de vrachtpoot van Martinair over, maar ook deze draait niet goed. Een week geleden maakte Air France-KLM bekend 110 van de 140 Martinair-vrachtpiloten te zullen ontslaan.
Bron: zakenreis.nl